Ta mesec sva se odpravili v Bodonce na kmetijo Šukar. Naredili sva intervju z gospodom Goranom Šukarjem. Več o družini, ki se ukvarja s kmetijstvom, izdeluje kakovostne domače mlečne izdelke in na našo šolo dostavlja mleko, lahko prebereš v nadaljevanju. V dogovoru pa je, da naj bi nam v prihodnje dostavljali tudi jogurte.

Kaj vas je prepričalo, da odprete to prodajalno mlečnih izdelkov? Do odprtja te prodajalne nas je definitivno prepričalo, da je leta 2018 bila slaba cena mleka in dejansko smo iskali neko dodatno vrednost za mleko.

Kako dolgo oz. koliko let že delujete? Delujemo od leta 2018, torej 4 leta, takrat smo imeli tudi uradno odprtje prodajalne.

Katere živali imate na kmetiji? Na kmetiji imamo dejansko 39 krav molznic, nekaj telic za nove krave, drugače pa tudi mačke in psa.

Kakšen je vaš tipičen delovni dan? Vstajamo vsak dan ob 5.30, nekje dve uri imamo dela v hlevu, potem pa odvisno od samega naročila. Zvečer gremo spet v hlev in vsak dan tako ponavljamo. Včasih pride tudi dan, ko smo prosti. Poleti delamo tudi več na njivah, pozimi pa v prodajalni. Tudi dela smo si nekako približno razdelili. Jaz in moja mama Jasna delava največkrat v hlevu, moja žena Danijela pa v sirarni.

Kaj vse pridelujete? Zaenkrat pridelujemo hitre izdelke, kot so jogurti, skuto, sir za žar, sir, kislo smetano, maslo, imamo pa tudi bučno olje.

Kaj je najpomembnejše pri pridelovanju izdelkov? Definitivno je to čistoča samega mleka, prostorov, pri sami izdelavi pa so zelo pomembni časi in temperature pridelave.

Koliko zaposlenih je oz. kdo vse vam pomaga? Zaposleni smo sami domači. Se pravi jaz, moja žena Danijela in moja mama Jasna.