Nobelov inštitut je končal s sprejemanjem nominacij za Nobelovo nagrado miru in nekateri nominiranci so nepričakovani, nekateri pa so si mesto na seznamu zaslužili.

Kandidate za Nobelovo nagrado za mir lahko predlagajo parlamentarci in ministri vseh držav, nekdanji nagrajenci in profesorji določenih univerz. Nekateri izmed bolj znanih nominirancev so gibanje Črna življenja štejejo (BLM), Donald Trump, Pedro Opeka, Greta Thunberg ter veliko drugih pomembnih ljudi in organizacij, ki so pripomogle k ohranjanju miru na našem svetu.

Words, Donald Trump, Presidents, Text, America

Verjetno ste presenečeni, da se je na tem seznamu znašel Donald Trump. Na začetku sem bila tudi jaz presenečena, saj so njegova dejanja privedla do veliko uporov, katerih posledice so nepotrebne poškodbe, razdejanja in veliko neprijetnih občutkov. Glavni razlog za nominacijo Donalda Trumpa je normalizacija odnosov med Izraelom in Združenimi Arabskimi Emirati.

Po mojem mnenju si Nobelovo nagrado za mir najbolj zaslužita gibanje Črna življenja štejejo in Pedro Opeka. Gibanje Črna življenja štejejo se je začelo leta 2013, vendar pa je zagon dobilo komaj lansko leto po smrti Georgea Floyda. Ta incident je sprožil množične proteste po ZDA, ki so se nato razširili po celem svetu. Pedro Opeka pa ljudem v predmestju Antananariva na Madagaskarju pomaga v boju proti revščini, jim vliva upanje in daje možnosti, da si ustvarijo novo življenje, ki si ga zaslužijo.

Dobitnika letošnje Nobelove nagrade za mir bodo razglasili v začetku oktobra 2021.

Lansko leto je to bil Svetovni program za hrano.

Ema Gumilar