Internet nima tipke »delete« – »zbriši«. Stvari, ki se zgodijo na spletu, ostanejo na spletu. Za vedno.

Vse, kar sedaj kot otroci postavite na splet, kasneje skoraj ni mogoče odstraniti. Nevarnost družbenih omrežij je še posebej zastrašujoča.

Pogosto najstniki niti ne razmišljajo o tem kako jim lahko zabavna slika, ali sporočilo na Snapchat-u, ali kje drugje, povzroči težave deset let kasneje, ko so na razgovoru za službo, ali pa kako se potencialni partner, zakonec, odzove na osebno vsebino, ki je objavljena na profilih v družbenih omrežjih in drugih spletnih mestih.

Slogi in mnenja se z leti zagotovo spreminjajo. Brez gumba »Take-Back« ali »Delete« – »vzemi nazaj« ali »zbriši«, lahko petnajstletnik z enim klikom močno spremeni svoje odraslo življenje. Kako se želi predstaviti na spletu in v »IRL« – resničnem življenju, se z leti spremeni, objave na internetu pa ostanejo za vedno.

Internet lahko resno ogroža otroke, prav tako jim odpira vrata v svet čudes, o katerih prejšnje generacije niso mogle niti sanjati.

Pri zagotavljanju spletne varnosti in varne spletne izkušnje moramo sodelovati vsi. Le tako bomo vsi izkusili veselje in priložnosti spletnega sveta in se izogibali nevarnostim. Biti moramo pozorni, ozaveščeni in informirani. Starši pa v prvi vrsti aktivno sodelovati v digitalnem in vsakdanjem svetu svojih otrok ter se z njimi odkrito pogovarjati.