Ta dan praznujemo vsako leto 17. maja. Tega dne leta 1969 je bila namreč v Parizu podpisana prva mednarodna telegrafska konvencija. Takrat so ustanovili Mednarodno telekomunikacijsko zvezo (ITU).

Turned-on Flat Screen Smart Television Ahead
www.pexels.com

Ena izmed glavnih nalog ITU je določanje mednarodnih standardov za informacijsko -komunikacijsko tehnologijo (IKT).

Tema letošnjega svetovnega dneva je Povezljivost 2030: IKT za doseganje ciljev trajnostnega razvoja. Glavna pozornost pri tem je namenjena vprašanju, kako bi lahko tehnološki napredek v naslednjih desetih letih premostil digitalni razkorak in pospešil doseganje ciljev trajnostnega razvoja. Nekateri so verjeli, da lahko lepo živimo tudi brez telekomunikacij in vlaganj v informacijsko družbo, a se je sedaj zaradi COVIDA-19 izkazalo drugače. Vsi pa nimajo enakih pogojev za uporabo interneta. Pogosti vzroki za to so revščina, življenje v hribih, kjer pogosto ni signala …

Na področju infrastrukture je v času epidemije slovenski digitalni sektor s svojo digitalno komunikacijsko in storitveno infrastrukturo delovanje gospodarstva, izobraževalnega sistema in celotne družbe odlično podprl. Na ta način so bile dobro izkoriščene prednosti dolgoletnih visokih vlaganj gospodarstva v optično in mobilno infrastrukturo elektronskih komunikacij ter v druge elemente digitalne infrastrukture na vseh področjih, med drugim tudi v infrastrukturo, ki omogoča dobro delovanje interneta v Republiki Sloveniji.

Da bi zaključili pomen letošnjega dneva telekomunikacij in informacijske družbe, pa je treba misliti tudi na zagotavljanje ustrezne digitalne vključenosti slehernega državljana. Tisti, ki še računalnika ne znate uporabljati, se ga boste lahko naučili uporabljati preko izobraževanja za družbo.

Tako kot je torej virusna kriza na eni strani pospešila digitalizacijo, je po drugi strani razgalila nekatere pomanjkljivosti digitalne infrastrukture in digitalne vključenosti. A te je mogoče v prihodnjem razvojnem obdobju naslavljati s skupnimi močmi. Bolj kot bomo pri tem uspešni, bolj bomo razumeli, da lahko nove tehnologije izboljšajo vsakodnevno življenje in spodbudijo družbeni in ekonomski razvoj in bolj se bo to dogajalo tudi v praksi.

 

Viri : www.gov.si

 

Lara Kapun