FOTO: ESA/HUBBLE/NASA/AFP

24. 4. 1990 je raketoplan Discovery popeljal Hubble v orbito na  višino približno 570 km. Hubble nam je odprl okno v vesolje in nas vsako leto osupne z dih jemajočimi slikami oz. posnetki vesolja

Ameriška in Evropska agencija, ki nadzirata delovanje Hubbla, sta letos posneli izjemno fotografijo turbulentne zvezdne porodnišnice oz. valilnice, imenovani NGC 2014 in NGC 2020. Ti tvorita območje v Velikem Magellanovem oblaku. Ker pa je Hubble že kar star, ga zelo skrbno opazujejo inženirji, ki skrbijo za njegovo zdravje in dobrobit. Nekateri znanstveniki menijo, da ne bo več dolgo deloval, saj ima veliko možnosti za okvaro in tudi odpoved celotnega sistema, kar bi pripeljalo do padca navzdol proti Zemlji in s tem bi lahko ogrožal življenja veliko ljudi, saj je velik kot avtobus. Kar kmalu ga bo potrebno popraviti oz. obnoviti ali pa odstraniti iz vesolja s pomočjo vesoljskega plovila. S pomočjo fotografij, ki jih je posnel Hubble, smo ljudje dobilo zelo drugačen pogled na vesolje in bile so dokazane obstoječe črne luknje v vesolju.

Če vas zanima kaj več o vesoljskem teleskopu Hubble, lahko obiščete naslednje spletne strani:

Poiskali sva tudi spletno stran, na kateri si lahko ogledate vse slike, posnete z vesoljskim teleskopom Hubble: https://www.spacetelescope.org/images/. Uživajte ob čudovitih posnetkih!

 

Ema Gumilar in Lara Bernjak