Čarobni dotiki gozda

V okviru projekta Mladi poročevalci za okolje 2019/2020 so novinarke šolskega časopisa s foto objektivom ujele trenutke v ali ob gozdu, ki so nanje naredili poseben vtis. Oglejte si jih v nadaljevanju.

Ema Gumilar, 8. a: Naše dvorišče

Menim, da so gozdovi zelo pomembni za nas in naš ekosistem, saj proizvajajo kisik. Zelo pomembno je, da drevesa varujemo in ohranjamo. Na žalost pa se soočamo tudi s številnimi težavami. Najbolj grozna težava je seveda prekomerno sekanje dreves. Moja rešitev bi bila, da bi vsi podarili denar za sklade, ki sadijo drevesa, in če hočemo še bolj prispevati k varovanju gozdov, lahko še opravljamo prostovoljno delo in pomagamo saditi drevesa.

 

Kaja Car, 9. b: Pogled v nebo

Gozdovi imajo veliko vlogo v našem eko sistemu in nam tudi proizvajajo kisik. Naše gozdove pa lahko zaščitimo tako, da ob podiranju posadimo drugo drevo, ki nadomesti prejšnjo.

Lara Bernjak, 8. a: Okno v svet


Drevesa so vir našega življenja. Kaj bi ljudje počeli brez dreves? Dajejo nam kisik, ki je vir našega življenja. A kaj smo naredili, delamo in bomo še naprej delali ljudje? Onesnažujemo naravo in s tem drevesa. Luč našega življenja bomo ugasnili. Ampak še vedno nam ni mar. Mlajšim generacijam bomo prikrajšali čas na tem planetu. Zato je pomembno, da ohranimo naše gozdove takšne, kot so. Moje mnenje o ohranjanju gozdov pa je, da se naj postopoma neha sekati gozdove in se sproti sadi še več dreves, za kar bi se lahko po vaseh, občinah in državah organizirale akcije, namenjene ohranjanju in širjenju gozdov.

Petra Ouček, 9. b, OŠ Puconci: Vstopi v svet brez skrbi

Gozd je zame mesto za oddih, pomiritev, prostor, kjer postaneš eno z naravo, če ji le znaš prisluhniti. Gozd je kot naravno okolje pomembno za vse nas kot posameznike, skupnost in tudi za ves svet. Kot posameznikom nam lahko nudi zaščito, nas pomirja, skupnosti lahko izboljša in polepša okolje ter postane tudi znamenitost, kar je spet pozitivno za kraj. Za ves svet nasploh pa so gozdovi seveda pomembni proizvajalci kisika, ki ga vsi rabimo za preživetje. Zato velik problem predstavlja krčenje prav teh ekosistemov: gozdov. Krčijo jih zaradi gospodarstva za spremembo območij v obdelovalne površine. Rešitev bi bila nekako preprosta: Pametno ravnanje z že obstoječimi obdelovalnimi površinami.

Lara Kapun, 9. a: Drevesa v mojem kraju

Ta drevesa se nahajajo na poljski poti za našo hišo in so zelo lepa. V tem okolju se počutim zelo dobro, saj je to narava. Bistri potok, svež zrak in lepota na vsakem koraku, to so značilnosti naših gozdov. Ampak ti gozdovi dandanes počasi izumirajo, ker jih ljudje s svojimi dejanji uničujemo. Obstaja pa rešitev za te težave. Da bi rešili naše gozdove, bomo morali čim manj onesnaževati zrak in vodo, saj rastline brez njiju ne morejo. Upam, da bomo še dolgo živeli v lepem in zdravem okolju z drevesi.

 

Megi Car, 8. a: Oaza miru


Gozd je nekaj, kar bi moral imeti vsak ob domu. Gozd je meni prav poseben kraj, ki ga rada obiščem s sestro in kužkom. Je del narave z drevesi in svežim zrakom. Ko se sprehajam med velikimi drevesi in majhnimi zvončki, se počutim mirno, brez stresa, brez hrupa, samo narava in jaz. Zato mi je prav žal, da posekajo ogromno število dreves. In zato tudi veliko živali izgubi svoj dom. Če bi bila jaz voditeljica sveta, bi poskrbela, da bi se tudi na drugi strani sveta lahko sestre sprehajale po gozdu s kužkom.

 

Morda vam bo všeč tudi...