11. februarja obeležujemo dan varne rabe interneta. Ta dan je namenjen spodbujanju vseh deležnikov k ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse.

Foto: pixabay.com

V zadnjih letih se je nasilje na internetu zelo povečalo in to je en od razlogov, zakaj obeležujemo dan varne rabe interneta. S tem dnem bomo poskusili zmanjšati nasilje preko interneta. Da pa se to ne bi več dogajalo, pa moramo tudi sami nekaj narediti.

Preden, kaj objavite na internetu, premislite, saj lahko to nekdo uporabi proti vam. Da bi se temu izognili, si zaščitite svoj blog, galerijo slik z geslom, na družabnih omrežjih in pri igranju iger pa si lahko ustvarite zaseben profil. Geslo za elektronsko pošto, različne igre, družabna omrežja skrbno čuvajte in ga nikomur ne izdajajte. Če hočete deliti kako fotografijo, obvezno vprašajte osebo, ki je zraven, če vam to dovoli. Če fotografijo objavite proti njegovi volji, vas ima vso pravico tožiti. Če pa ste sami žrtev nasilja na internetu, obstaja kup spletnih strani, s katerimi si lahko v takšnih trenutkih pomagate. Ena izmed njih je Safe.si. Tukaj si lahko preberete vse o tem, kako varno uporabljati internet in kakšne so posledice, če se tega ne držite, stran pa je namenjena za vse generacije. Druga izmed spletnih strani je Spletno oko.si. Na tej strani lahko prijavite sovražni govor in posnetke spolnih zlorab na internetu. Otrokom in mladostnikom pa je na voljo Tom telefon, ki ga lahko najdete tudi v računalniški obliki, in sicer pod imenom e-tom.si.

Za konec pa še opozorilo: Kar je enkrat na spletu, ostane tam za vedno. Čeprav fotografijo, video izbrišete, bo še vedno vidno in lahko vas bo preganjalo, zato bodite previdni glede objav in trikrat premislite, preden kaj objavite.

Lara Kapun