Tokratne izmenjave v okviru projekta Erasmus+ TAG, ki je potekala v Španiji, so se zadnji teden v februarju, ob učiteljih iz Turčije, Grčije in Nemčije, udeležile tudi naše strokovne delavke Mihaela Copot, Valentina Murgelj in Andreja Huber. Učiteljica Mihaela je izkušnjo delila tudi z našim uredništvom.

Kakšne šole so v Španiji?
Gostovali smo v šoli CEIP Pedro I v Tordesillasu, kjer imajo šest razredov osnovne šole (kot recimo naša razredna stopnja osnovne šole)  in vrtec, imajo pa tudi oddelek s prilagojenim programom.

Ali so šole v Španiji podobne Slovenskim?
Šola je v več manjših zgradbah, tako da je v vsaki zgradbi le nekaj učilnic. Učilnice so podobno opremljene kot naše, prilagojene pa so “koronskim” časom, tako da so upoštevane večje razdalje med mizami. Imajo tudi telovadnico, ki pa jo v teh časih (zaradi upoštevanje razdalje) uporabljajo kot jedilnico za vrteške otroke. Kot je več stavb, je tudi več igrišč, a so vsa asfaltna, eno pa peščeno. Tako smo najbolj pogrešali kakšno zelenico.

Ali se otroci v Španiji učijo podobne stvari kot otroci v Sloveniji?
Zaradi izrednih razmer je večina dejavnosti potekala zunaj. Učenci so nam prikazali nekaj dejavnosti, ki pa jih lahko primerjamo z našim poukom. Tako so nam predstavili pouk glasbe v 5. razredu, pri čemer so učenci uporabljali različne aplikacije, s katerimi so ustvarjali lastno glasbo. Videli smo tudi aktivnosti po skupinah, ko so učenci reševali naloge, vezane na tematiko, ki se je učite pri naravoslovju. Prikazali so nam še nekaj sprostitvenih in športnih aktivnosti. Drugače pa je to, da imajo učenci v šoli kot izbirni predmet še verouk.

Ste v Španiji igrali tudi kakšne igre?
 Eden izmed ciljev našega obiska je bil prikaz tradicionalnih iger. Tako so španski učenci nam predstavili nekaj tradicionalnih športnih iger, kot so la comba, la calva, tanga in podobno, mi pa smo učence 5. c naučili naše igre na prostem, in sicer gnilo jajce, lisica, kaj rada ješ in Abraham in sedem sinov.

S čim se ukvarjajo otroci v Španiji? 

Kot zanimivost naj povem, da se pouk v Tordesillasu začne šele ob 9.30, tako so učenci v šoli tudi dalj časa in jim verjetno ostane manj prostega časa. V prostem času pa se ukvarjajo z raznimi športi (nogometom, videli smo tudi trening rolanja), nekateri obiskujejo tudi glasbene šole.