23. aprila 2021 obeležujemo svetovni dan knjige.

Photo of Opened Book

Na ta dan sta umrli dve osebnosti, ki sta bili zelo pomembni v književnosti, in sicer; William Shakespeare in Miguel de Cervantes. Menim, da vam je Shakespeare bolj znan kot pa Cervantes, vendar to ne pomeni, da ni bil dober pisatelj.

V Barceloni pa na ta dan praznujejo dan ljubezni in književnosti. Ljudje si izmenjujejo knjige in vrtnice kot znak hvaležnosti. Tale ‘običaj’ se je razširil še drugod po svetu.

Ker danes obeležujemo dan knjige vam bom predlagala nekaj knjig ob branju katerih sem uživala. 

  • ‘Kako dolg je čas?’- Mate Dolenc, ta knjiga je zbirka zgodb, ki se delijo na morske in kopenske ter prikazujejo ljudi, njihove medsebojne odnose in odnose do okolja.
  • ‘Igranje z ognjem’- Tess Gerritsen, knjiga govori o violinistki, ki najde notni zapis valčka in ko ga zaigra nekaj v njeni hčerki sproži nasilne izbruhe.
  • The graveyard book’- Neil Gaiman, knjiga govori o dečku, katerega družino je ubil tihi morilec medtem pa se je deček odplazil v pokopališče in posvojila sta ga partnerja in mu omogočila, da vidi ljudi, kateri so že umrli.
  • ‘And then there were none’- Agatha Christie, knjiga govori o 10-ih ljudeh, ki so bili zvabljeni na otok in nato ena po ena umorjeni.

Ema Gumilar