29. 1. 2021 obeležujemo dan “indigo otrok”, zato vam želim predstaviti in opisati indigo otroke.

Focused little girl painting colorful picture

Ameriška terapevtka Nancy Ann Tappe, ki trdi, da lahko vidi človeško avro, je poročala, da opaža vse več dojenčkov z avro posebne modre barve – indigo. Zato je otroke poimenovala indigo otroci.

Indigo otroci se precej razlikujejo od preostalih otrok in otrok prejšnjih generacij. V šoli so med tistimi, ki imajo težave s koncentracijo, saj jih pouk dolgočasi. Ti otroci so mnenja, da pouk ne dosega njihove inteligence in pri pouku dobijo premalo informacij. Večini teh otrok so pripisali motnje pozornosti in hiperaktivnost. Šolski sistemi težko odkrijejo visoko stopnjo inteligence teh otrok, saj je le-ta prilagojen otrokom, ki sledijo njegovim zahtevam, a “biti priden” ni lastnost indigo otrok.

Če povzamem, gre za otroke, ki so vedenjsko in čustveno malce drugačni od ostalih, in so po eni strani zelo pametni in nadarjeni, po drugi strani pa samosvoji in uporniški, včasih tudi psihopatski, asocialni in se obnašajo, kot da si zaslužijo več spoštovanja kot pa drugi ljudje.

Na začetku so menili, da so ti otroci čudni ali moteni, vendar so le drugačni. Kot take jih je potrebno sprejeti, razumeti, vzljubiti in se zavedati, da so le otroci.

Ema Gumilar