V zadnjih dneh se je veliko govorilo o Donaldu Trumpu, Joeju Bidnu in volitvah 2020 v ZDA. Volitve smo spremljali tudi v Sloveniji, nekateri bolj zavzeto, drugi malo manj. Toda mislim, da vsi že vemo, da je Amerika dobila novega izvoljenega predsednika države Joeja Bidna.

V tem članku vam želimo opisati njegovo življenjsko pot.

Joe Biden se je rodil 20. novembra 1942 v Scrantonu v Pensilvaniji v ZDA. Njegovo pravo ime je Joseph Robinette Biden mlajši, toda mi ga vedno slišimo predstavljenega kot Joe Biden. 

Njegova velika težava v otroštvu je bila jecljanje, zato je bil kot otrok tudi deležen velikega posmehovanja. Svojo govorno napako je potem odpravil tako, da si je zapomnil dolge odlomke poezije in jih na glas recitiral pred ogledalom. Baiden je kot otrok zelo rad obiskoval šolo, imenoval jo je “predmet moje najgloblje želje”. 

Po poklicu je politik, odvetnik in univerzitetni profesor. Njegova prva žena je bila Neilia in skupaj z njo je imel tri otroke. Leta 1972 je demokratična stranka 29-letnega Bidna spodbudila, da se je v ameriškem senatu potegoval za zmago. Istega novembra je Biden v tesni tekmi dobil zmago in postal peti najmlajši ameriški senator v zgodovini države. Toda v njegovem življenju se je zgodila še istega leta en teden pred božičem huda tragedija. Bidnova žena in trije otroci so po nakupovanju božičnega drevesa bili udeleženi v hudi prometni nesreči. Takrat sta umrli njegova žena in hčerka Naomi, ki je bila takrat stara eno leto, takrat dveletni Beau in njegov brat Hunter pa sta nesrečo preživela. Joe je bil zelo čustveno ranjen in je premišljeval, da bi naredil samomor. 

Da bi preživel čim več časa s svojima sinovoma, se je Baiden odločil, da bo še naprej živel v Wilmingtonu in se vsak dan vozil z vlakom v Washington, potem pa v Amtrak, kjer je ohranil ves svoj dolg mandat (1973–2009) v senatu. Biden je prvič kandidiral za predsednika države leta 1987, toda med tisto kampanjo je imel hude glavobole, ki so pripeljali do operacije krvnih strdkov v pljučih. Vzdržljivi Biden je leta 2007 ponovno kandidiral za predsednika, toda tudi takrat mu ni uspelo. Je pa dosegel, da ga je Barack Obama izbral za podpredsednika. Podpredsednik je bil od leta 2009 do leta 2017.

Biden je poročen s svojo drugo ženo Jill Biden od leta 1977. Hči Ashley se jima je rodila leta 1981. Toda leta 2015 je izgubil sina Beauja, ki je umrl v 46. letu zaradi možganskega raka.

Leta 2020 je Joe Biden ponovno kandidiral za predsednika in tokrat mu je tudi uspelo. Saj veste, kako pravijo, v tretje gre rado. 🙂

7. novembra 2020, po petih dneh štetja glasov, je postalo jasno, da je postal 46. predsednik ZDA. Kmalu 78-letnik je tako postal najstarejši predsednik v zgodovini države.

Kot zanimivost pa naj za konec še omenimo, da se skupaj z Bidnom in njegovo družino v belo hišo selita tudi dva nemška ovčarja, psa družine Biden.

Od Bidna se lahko naučimo, da v življenju ne smemo obupati!

Za konec Joeju Bidnu želimo, da bo uspešno vodil Ameriko.

Rebeka Sukič

(Foto: pixabay.com)