Ker smo se ponovno znašli v karanteni, veliko časa preživimo v svojih sobah za mizo, velikokrat si podaljšamo večere z lenarjenjem na kavču, izpostavljeni smo stresu … Zaradi vseh opravil si težko najdemo čas zase in svoje telo. Zato sva vam Rebeka in Lara pripravili nekaj preprostih aktivnosti, ki so priporočljive za vse starosti.

S temi vajami lahko veliko prispevate k svojemu vsakodnevnemu počutju. Aktivnosti vam predlagamo zjutraj, če ste bolj jutranji tip, če pa raje zjutraj spite, pa opravite preprosto telovadbo kar popoldan, ali ko utegnete.

Pred aktivnostmi naredite krajše ogrevanje, po koncu aktivnosti ne pozabite narediti še vaje za raztezanje.

  1. V primeru lepega vremena se lahko odpravite na sprehod, opravite krajši tek ali kolesarite, rolate …
  1. Če ste po srečnem naključju ostali z mlajšim ali starejšim bratom ali sestro, pa močno priporočava igre na prostem, na primer nogomet, odbojka, tenis in navsezadnje tudi lovljenje je zabavno (še posebej, če zmagaš :)). 
  1. Sklop vaj, ki jih lahko opravite s starši ali bratom oz. sestro:

1. VAJA

Izmenično podajanje bremena (knjiga, žoga, karkoli najdete): Iz počepa si podamo breme, vstanemo, naredimo spet počep in podamo breme, nato to ponavljamo. Vajo naredimo od tri- do petkrat z od 15 do 20 ponovitvami.

2. VAJA

Drsanje v izpadni korak (uporabimo krpe, papirnate brisače): Lažja različica je, da samo drsamo naprej in nazaj, brez izpadnega koraka. Ponovimo od tri- do petkrat po 40 sekund.

3. VAJA

Deska s skoki: Ena oseba izvaja vajo deska (lažja različica na kolenih), druga oseba pa skače, teče ali koraka čez in nazaj. Vajo izvajamo eno minuto in potem zamenjamo položaja. Ponovimo od tri- do petkrat.

4. VAJA

Brisanje tal s krpicami: Podobno teku na mestu, samo da ne dvigujemo stopal, drsamo po krpici in izmenično menjujemo noge.

5. VAJA

Iztegovanje v komolcih na stolu: Roke damo na stol, nato pa komolce pokrčimo in hkrati rahlo počepnemo, nato pa spet komolec stegnemo, potem to ponavljamo. Naredimo trikrat po 15 ponovitev. 

4. Naredite tudi nekaj za svojo moč v mišicah in naredite vaje za moč. Na primer trebušnjaki, počepi, sklece in vojaški poskoki. Vse ponovite vsaj desetkrat.

5. Če je zunaj slabo vreme, vam predlagava, da si vzamete nekaj minut in naredite hitre vaje v tem videu: https://www.youtube.com/watch?v=qH7Ds4sSCJE

Lara Bernjak in Rebeka Sukič