Ta mesec smo se pogovarjali z učiteljico Boro. Podala nam je različne izkušnje in nasvete. Zato si le preberite!

 

  • Ali ste že kot otrok radi poučevali druge?

 

Hmm … Da bi si to želela že kot otrok? Tega se ne spomnim. Spomnim pa se, da se za šolo nisem prav pogosto igrala. Pravzaprav mi je v spominu ostal le en dogodek. Hodila sem še v vrtec in takrat pred veliiiko leti otroci nismo imeli toliko igrač, iger, različnih pisal, računalnikov in igric …, kot jih imate danes. Ravno zaradi tega smo si igre morali izmisliti sami. Najlažje ti je bilo, da si enostavno šel po hiši in raziskoval. In tako sem v kopalnici našla mamino šminko. Nekaj časa sem si jo ogledovala in ideja je padla! To bo moja kreda, igrala se bom šolo. Da bom jaz učiteljica, ni bilo niti dvoma, ampak sedaj je bilo potrebno najti še tablo …

Table seveda nisem imela, imela pa sem veliko idej. Tako sem se odločila, da bodo moja tabla … vrata v kopalnico. Ker sem pred šolo že znala brati in pisati, so bila vrata kmalu polna besed, sličic in računov. Zdaj je bilo treba najti drugo tablo. Oči so se mi kar zasvetile … tam je sta l… PRALNI STROJ. Kako zabavno je bilo pisati po pralnem stroju. Kakšne pol ure je minilo, ko so domači ugotovili, da sem nekaj sumljivo tiho. Prišla je mama. Verjetno vas zanima, kaj je rekla? Najprej je dobila velike oči, potem pa še večji nasmeh. In jaz? V roke sem dobila veliko krpo, ostalo pa že veste.

 

 

  • Kdaj ste vedeli, da je poklic učiteljice pravi za vas? 

 

Huh … sama težka vprašanja. Najprej ne smete pozabiti, da sem v prvi vrsti vzgojiteljica in na to sem zelo ponosna. Vzgojitelji smo, poleg staršev in ostale družine seveda, tisti, ki odločilno vplivamo na razvoj otroka. To, kar se otrok nauči v rani dobi, bo znal vse življenje. Vsak trenutek, ki sem ga preživela z otroki, je bil pomemben. 

Na mojo odločitev za pedagoški poklic pa je zagotovo najbolj vplivala dobra izkušnja, ki sem jo imela z obiskovanjem vrtca (nekdanji vrtec na Gregorčičevi ulici, danes je to enota Ringa raja). Tovarišica oziroma vzgojiteljica Lidija Godec je s svojim delom in ljubeznijo do otrok prispevala k temu, da sem se še sama navdušila za delo z najmlajšimi. 

 

 

  • Kaj vas najbolj razveseli pri otrocih?

 

Najbolj se razveselim napredka, ki ga zaznam pri otroku. To namreč tudi pomeni, da moje delo ni bilo zastonj, da se je splačalo vztrajati, spodbujati otroke, jih usmerjati. Uspešnost dneva sem pogosto merila s količino smeha. Otroci so me neštetokrat nasmejali s svojo odkritosrčnostjo, neposrednostjo in domiselnostjo. 

 

  1. Kako dolgo že poučujete na tej šoli? 

Na šoli sem šele četrto leto, v vrtcu pri OŠ Puconci sem se zaposlila leta 2000.

 

 

  • Ali imate kakšen hobi?

 

  Kar nekaj časa namenjam rekreaciji. Še posebej rada smučam, kolesarim, nekoč sem igrala košarko. V prostem času z Vespo raziskujemo kraje in skrite kotičke naše lepe dežele, pa tudi kraje izven naše države. Rada tudi potujem; veliko časa pa namenim tudi branju ljudskih pravljic z vsega sveta, ki jih potem upodobim skozi kamišibaj.  

 

 

  • Katera je vaša najljubša žival?

 

           Želela bi si večjo papigo. Na primer SIVI ŽAKO je tak ptič, ki bi ga z veseljem imela. Zanimiv je zato, ker je izredno dober v posnemanju govora in drugih zvokov. Trenutno imamo nimfo po imenu Lola.

 

 

  • Kaj predlagate/svetujete učencem, ki se sedaj vračajo nazaj v šolo? 

 

Vsem učencem prve triade ter učencem devetih razredov sporočam, da bo v šoli zagotovljeno varno okolje, v katerem bomo s skupnimi močmi prišli do točke, ko bomo uspešno zaključili vse obveznosti tega šolskega leta. Svetovala bi, da upoštevate navodila učiteljev in drugih zaposlenih. Le tako nam bo uspelo, da boste ostali zdravi in se boste že čez nekaj tednov, prepustili brezskrbnosti poletnih počitnic.  

 

 

  • Kaj predlagate/svetujete vsem, ki bodo šolsko leto zaključili doma?

 

Vsem ostalim učencem sporočam, da še naprej tako zavzeto delate za šolo. Ponosni smo na vas. Delo od doma vam omogoča, da si sami načrtujete in ustvarite najprimernejši urnik za delo in učenje. Svetujem vam, da ste pri delu samostojni in pogumni. Učite se za življenje. Če se ne vidimo, vam želim dooolge, vrooooče in zanimiiiive počitnice. 

 

Megi Car, Rebeka Sukič