IBBY je proglasil 2. april, rojstni dan Hansa Christiana Andersena (otroškega pravljičarja), za Mednarodni dan knjig za otroke. Ob 2. aprilu se vsako leto dogaja mnogo dogodkov na podlagi literarnih del. Letošnje leto zaradi koronavirusa branje poteka preko spleta.

Slovenska sekcija IBBY je sponzor 2. aprila 2020, kar pomeni, da z gradivom in spodbudami praznujemo Mednarodni dan knjig za otroke po vsem svetu.

Poslanico z naslovom Lakota po besedah, je napisal Peter Svetina, plakat in vabilo-kocko je ustvaril Damijan Stepančič.

Oba ustvarjalca – pisatelj Peter Svetina in ilustrator Damijan Stepančič – je Slovenska sekcija IBBY nominirala tudi za Andersenovo nagrado 2020, najvišje mednarodno priznanje na področju mladinske književnosti. Peter Svetina se je uvrstil med finaliste, Damijana Stepančiča pa je žirija s slikanico Arsenije uvrstila na seznam izjemnih del, ki jih priporočajo za prevajanje.

V ta okvir sodi tudi letošnja bralnospodbujevalna akcija ob 2. aprilu, s katero želijo nas mlade, pa tudi starejše bralce, seznanjati s pomenom kakovostne mladinske knjige in nas povabiti k prostočasnemu branju in ogledovanju odličnih knjig obeh letošnjih nominirancev za Andersenovo nagrado. Bralna akcija 2. aprila bo zaradi koronavirusa potekala na spletu.

Vabimo vas, da se v naslednjih dneh skupaj pripravimo na praznovanje. Izberite si svojo najljubšo knjigo Petra Svetina ali Damijana Stepančiča ali pa tudi svojo najljubšo knjigo (lahko je tudi iz otroštva), preberite odlomek ali pa celo knjigo in ga delite z nami. Lahko se posnamete ob branju, lahko pa samo fotografirate ali pretipkate najboljši odlomek in napišete, kaj vam je najbolj všeč pri tem odlomku knjige, ter svoj posnetek pošljete na povejnaprej@ospuconci.si. Vsakega dela bomo zelo veseli!

Lahko pa posnetek pošljite slovenski sekciji IBBY na mail ibby.slovenia@gmail.com, oni pa ga bodo objavili na svoji Facebook strani. 

Želimo vam veliko literarnega ustvarjanja.

Megi Car, Rebeka Sukič