31. januar je mednarodni dan boja proti kajenju. Kajenje oziroma raba tobaka škoduje tako rekoč vsakemu organu v človeškem telesu in škodljivo vpliva na zdravje skozi celotno življenje. Zanimalo nas je, kako se je vse skupaj sploh začelo.

Indijanska legenda pravi, da je še pred prihodom  belega človeka  vladala  na Zemlji  strašanska  lakota.  Zato   je  veliki   duh, imenovan Manitova, na Zemljo poslal najlepšo žensko, da bi rešila človeštvo. Kjer se je zemlje dotaknila z desno roko, tam je pognal krompir. Kjer pa se je zemlje dotaknila z levo roko, je pognala koruza. Ko je bila zemlja dovolj rodovitna in bogata, se je usedla in odpočila. Pozneje je na tem mestu začel rasti tobak

Za Evropejce se je zgodovina tobaka začela 12. oktobra 1492, ko se je Krištof Kolumb izkrcal na enem od Bahamskih otokov. Ob izkrcanju so ga pozdravili domačini in mu ob tem prinesli razna darila, med njimi tudi velike posušene liste neke takrat še neznane rastline. Kolumb je v ladijski dnevnik zapisal, da je srečeval moške in ženske, ki so imeli v rokah nekakšen ogenj in kadili. Ti moški in ženske so nosili v rokah kadilno cev, v kateri so bila zelišča, med njimi tudi tobak. Na enem koncu so to cev prižgali, na drugem koncu pa iz nje vdihovali dim. Ob povratku v Španijo je Kolumb poročal tudi o tej nenavadni navadi.
Danes vemo, da je kajenje zelo škodljivo, zato je bolje, da kaditi niti ne poskusite, saj razvada lahko hitro postane zasvojenost.

Lia Bauer