Romantično-matematične zanimivosti o slovenščini

21. februarja praznujemo svetovni dan maternega jezika. Svetovni dan maternega jezika je razglasil UNESCO 17. novembra 1999. Dan je namenjen pospeševanju zavedanja pomembnosti jezikovne in kulturne raznolikosti ter spodbujanju večjezičnosti.

Ta dan je bil izbran kot spomin na protestni shod pakistanskih študentov leta 1952, ki ga je pripravilo jezikovno gibanje kot odgovor na zakonsko zaukazano uporabo jezika Urdu na celotnem območju Pakistana. Protestni shod je pakistanska policija prekinila s streljanjem na množico protestnikov in jih pri tem več tudi ubila.

Je slovenščina velik ali majhen jezik?

Mislite, da je slovenščina majhen jezik, ker ga govori samo 2,5 milijona ljudi? Na svetu obstaja približno 6000 jezikov, slovenščina pa spada med 5 odstotkov jezikov, ki jih uporablja največ govorcev.

Slovenščina je romantična, ker ima dvojino.

Dvojina je posebnost med svetovnimi jeziki, saj jo pozna le peščica jezikov. Slovenščina je tako eden izmed redkih jezikov, v katerem lahko natančno povemo »Imava se rada«, v večini jezikov pa to lahko izrazimo z »Imamo se radi«.

Slovenščina diši po matematiki.

25 črk, 28 glasov, trije slovnični spoli, tri slovnična števila, šest sklonov in štirje glagolski časi. Znate našteti vse?

Slovenščina je zanimiva za tujce.

Slovenščina je kot učni predmet zanimiva tudi za tujce, ki se jezika lahko učijo na nekaterih univerzah v drugih državah. Na 60 univerzah v Evropi in drugod po svetu so katedre, na katerih študentje spoznavajo slovenščino, kot tudi jezik.

Slovenščina v presežnikih.

Slovenščina je bila daljnega leta 1583 kot dvanajsti jezik na svetu, v katerega je bila v celoti prevedena Biblija. Prvi jo je začel prevajati Primož Trubar in tako smo dobili prevod Nove zaveze. Poznejši prevod Jurija Dalmatina je postal temelj slovenskega pisnega in knjižnega izročila še dvesto let po njegovem izidu.

Brižinski spomeniki predstavljajo najstarejši ohranjen zapis ne samo slovenščine, ampak tudi vseh slovanskih jezikov v latinici.

Slovenščina ima več kot 50 različic

Poznamo več kot 50 različic slovenščine. S tem mislimo na narečja, ki jih je glede na njihove skupne značilnosti združujemo v sedem narečnih skupin. Na oblikovanje toliko narečij je v preteklosti vplivalo več različnih dejavnikov, predvsem zemljepisne razmere, cerkvena in upravna razdelitev ozemlja ter stik z drugimi jeziki. Rabo narečij je potrebno spodbujati in spoštovati enako kot knjižni jezik.

Povzeto po DZS.