4. 2. 2021 obeležujemo Svetovni dan boja proti raku. Na ta dan vsako leto opozarjamo in ozaveščamo ljudi o raku. Hkrati tudi govorimo o preprečevanju, pomembnosti zgodnjega diagnosticiranja in zdravljenju.

Ribbon, Female, Oncology, Cancer Treatment

Rak je lahko tudi posledica slabega življenjskega sloga. Kajenje, pretirano pitje alkoholnih pijač, premalo telesne aktivnosti in prekomerna teža, vse to lahko vodi do pojava raka.

Odkrivanje in predvsem zdravljenje raka je že zelo zahtevno v normalnih razmerah, zdaj, ko je prisotna bolezen covid-19, je to še težje. Bolniki so močno prizadeti zaradi spremenjenih razmer, otežen je dostop do pregledov in specialistov, odloženega zdravljenja in tudi sprememb v poteku zdravljenja.

Ena največjih zdravstvenih težav, s katero se soočajo ljudje na delovnih mestih po Evropi, je poklicni rak. Več kot polovica smrti v EU na delovnih mestih je povezana z izpostavljenostjo povzročiteljem raka. Novembra 2020 je bila predstavljena strategija, katere cilji so bili zagotavljanje pomoči podjetjem in predvsem delavcem pri preprečevanju izpostavljenosti rakotvornim snovem na delovnem mestu.

Rak je bolezen, ki se pojavi iznenada ter zlomi in pretrese ljudi, oziroma bolnike. Zato se vsako leto 4. februarja ozavešča o tej bolezni in s tem omogoča boljše razumevanje raka in njegovih vplivov na ljudi. Da bi preprečili naraščanje števila obolelih oziroma poskusili zmanjšati število obolelih, poskrbite zase, živite zdravo in skrbite za svoje zdravje.

Ema Gumilar