Ker se šolsko leto počasi končuje, vam tokrat predstavljamo razredničarko 9. b razreda, ki je v tem šolskem letu zapustil osnovnošolske klopi, učiteljico Mihaelo Škrilec Kerec.

Katere predmete poučujete in zakaj ste se odločili zanje?
Predmeti, ki jih poučujem, so nemščina, biologija ter državljanska in domovinska vzgoja in etika. Za te predmete sem se odločila iz čistega zanimanja, saj so to področja, ki so me vedno pritegnila, o katerih sem rada kaj prebrala.

Kakšne izzive vam prinaša poučevanje več generacij?
Poučevanje več generacij je zanimivo, saj skozi sam proces izobraževanja učencev različnih starosti opažaš podobnosti in pa razlike med njimi, njihov napredek iz leta v leto, jih spremljaš ob delu in jim pomagaš ter seveda slediš njihovemu odraščanju z drugačne perspektive.

Kako se je 9. b razred v vašem pogledu spremenil skozi leta?
9. b razred je zame poseben razred, zato ker sem bila njihova razredničarka vse od 6. razreda in mi je bil že takrat zelo pri srcu. Razred se je skozi leta spremenil v razred odgovornih mladostnikov, ki so pripravljeni sprejeti izzive in so spoznali, da je izobraževanje temelj njihove nadaljnje usode.

Kakšno šolanje ste opravili in ali vam je bilo v veselje?
Šolanje mi je bilo vedno v veselje in nisem imela posebnih težav z izobraževanjem kot takim. Najprej sem hodila na OŠ I Murska Sobota, šolanje sem potem nadaljevala na Gimnaziji Murska Sobota in ga zaključila na Pedagoški fakulteti v Mariboru.

Ali ste razredništvo vzeli kot izziv ali samo kot dodatno delo?
Delo razredničarke nisem nikakor vzela kot dodatno delo, ampak je to zame predstavljalo dodaten izziv, saj imaš pred seboj skupino učencev, za katere prevzameš še eno dodatno odgovornost, s katerimi deliš veliko več trenutkov kot z ostalimi učenci na šoli, se jim lahko posvetiš, pridobiš njihovo zaupanje in jih lahko usmerjaš ter jim pomagaš pri različnih obveznostih.

Zakaj ste se odločili za poklic učiteljice?
Za ta poklic sem se odločila, ker je to poklic, ki je povezan z ljudmi, z dnevnimi stiki z več generacijami, z učenci, s starši. Že v otroštvu je bila tista igra, ki smo se jo dekleta najpogosteje igrala, igra, da se gremo za šolo, in tako mi je bil ta poklic že od nekdaj pri srcu.

Kaj vas najbolj veseli pri tem poklicu?
Najbolj me veseli delo z mladimi, ki vedno prinesejo kakšne sveže ideje, da spoznavam svet drugače, skozi njihove oči.

Kaj priporočate bodočim srednješolskim generacijam?
Da vztrajajo pri tistem, kar so si zadali, da se izučijo za poklic, ki jih veseli, da morda razmislijo tudi o tem, da je velikokrat priložnost, da kakšen hobi kasneje v življenju spremenijo v poklic in tako bodo z veseljem opravljali svoje delo.

Kaja Car in Petra Ouček