Že na začetku septembra prejšnjega leta je na socialnih omrežjih zaokrožil video, ki je prikazoval Avstralijo in njeno borbo proti plamenom, ki so posledica podnebnih sprememb, ki so v zadnjem času pogosto omenjena tema.

Razen če ste živeli pod skalo, ste zagotovo slišali o Avstraliji, ki je že od septembra v ognju.
»Bushfire« je vrsta ognja, ki je že od nekdaj značilen za Avstralijo. Na žalost se pojavlja vse pogosteje, in če ljudje ne bomo ukrepali, bo takšnih sprememb vse več, tudi pri nas. To pa je posledica podnebnih sprememb, za katere je odgovoren človek. Trenutno v Avstraliji vlada kaos, počasi zmanjkuje tudi vode. Požari so terjali že najmanj 24 smrtnih žrtev, poškodovanih ljudi, ki rabijo nujno zdravniško pomoč, pa je vedno več. Zaradi pomanjkanja vode oblasti razmišljajo o 2. stopnji omejitve vode. To bi Avstralcem  omejilo porabo vode pri dnevnih opravilih (npr. namesto zalivanja vrta vsak dan ga zalijejo vsakih nekaj dni).
Požari pa ne škodijo le ljudem. Oblasti menijo, da je umrlo že približno 480 milijonov živali. Kar požare naredi tako nevarne, ni le vročina, temveč lahko ustvarijo tudi »svoje vreme«. Zaradi dima nastanejo posebni oblaki, ki tvorijo tudi močne nevihte, kar je smrtonosno glede na to, da ognji skupno obsegajo 6,3 milijone hektarjev.
Avstralski gasilci se proti ognju borijo z letali, iz katerih pršijo vodo in druga protipožarna sredstva. Avstralski požari so nam lahko v poduk, kar se tiče spoštovanja narave ter s tem našega sveta.

 

Niko Čahuk Kodila